30 Ağustos 2012 Perşembe

Damal endash Akhaltsikhe (Gürcistan Bisisklet Turu 1. Gün)



Gece iyi uyuyamadık çünkü yanında çadır kurduğumuz tesisin köpeği gece boyunca çadırımızın dibinde havlayıp, hırlayıp durdu. Dün akşam muhabbet ettiğimiz Garip Kerem Abi kurtların sık sık bölgede görüldüğünü, zaman zaman da yerleşim yerlerinin yakınlarına indiklerini söyledi. Bizi uyutmadığı için köpeğe pek kızamadık. Belki de yaklaşan bir kurdu uzaklaştırmaya çalışıyordu.
Sabah 6.30 da uyandık. Bugün Gürcistan a girip, sınıra yaklaşık 2o km mesafede olan Akhaltsikhe ye varmayı planlıyoruz. Orada çalışmak üzere bulunan birkaç dostun yanında konaklayacağız bu gece.
Peynir, ekmek, domates ve peynirden oluşan kahvaltımızı yaptıktan sonra konakladığımız tesisin sahibi, Damalın sıcak yüzü Garip Kerem Abi ye teşekkür ettik. Birkaç hatıra fotoğrafı alıp Damal dan ayrıldık.  Bugün önümüzde 2550 metrelik Ilgar Dağı Geçidi var. Çam Geçidinden sonra geçitlerden korkmaya başladım. Olsun ama geçitler geçilmek içinse biz de geçeriz. Ilgar Dağı ndan önce Atatürkün siluetinin oluştuğu Yukarı Gündeş Köyü nden geçtik. Oradaki karşılaştığımız köylülerin dediklerine göre siluet 17.30 da oluşmaya başlıyormuş. Henüz öğle bile olmuş değil. Keşke akşam saatlerinde geçip de görebilseydik de görebilseydik ulu önderin dağlara düşmüş gölgesini.
Aşağıdan bakınca Orhan Abi nin Ilgar Dağına doğru tırmanmakta olduğunu görmekteyim. Arayı daha fazla açmadan basalım pedala. 5 gündür pedal çevirmemden olsa gerek fazla zorlanmadan Ilgar dağı 2550 metrelik Ilgar Dağı Geçidini aştım. Ilgar Dağı nda yine Ardahanın her yerinde görmüş olduğumuz büyükbaş hayvan sürülerini gördük. Çobanlarla ayak üstü lafladık. 1000 hayvanlık sürüye sadece 2 kişi bakıyormuş. Çok normal çünkü bölgede ufacık bile ekili dikili alan yok. Gözünüzün gördüğü yer yemyeşil mera. Bu 1000 hayvanlık sürü köyün yarısı imiş. Yaklaşık 1000 hayvandan oluşan başka bir sürü daha varmış. Bir amcada Ilgar dağının bir bölümünü devletten üç aylığına kiralamış 8000 TL karşılığında. Köye ait sürüdeki hayvanları kendi bölgesine sokmamak için uğraşıyordu.
Ilgar Dağının zirvesindeki Şehitler Çeşmesi nden suyumuzu doldurduk. Geçitten aşağıya doğru inerken Posof a doğru harika manzaralarla karşılaştım. Posof tan sonra inişli çıkışlı bir yolla Türkgözü Sınır Kapısı na vardık. Girişte bir fotoğraf almaya çalışırken geçmemiz için kapıyı bize açan memur bizi yabancı zannetti ve anlamayacağımızı düşünerek, beklediğimiz için bir küfür savurdu. Efendiliğimizden taviz vermeden Türkçe cevap verince bulunduğu kulübeden dışarı çıkıp yanımıza geldi. Mahcup bir edayla buradan sürekli yabancı bisikletlilerin geçtiğinin ve gördüğü ilk Türk bisikletlilerin bizler olduğunu söyleyip tebrik etti. Ardından bir polis noktasında ufak bir kağıda, adımızı, doğum tarihimizi ve kimlik numaramızı yazıp onaylattık. Sınırın Gürcü noktasında kimlik kontrolünden geçtikten sonra sınırdaki tüm işlemlerimizi 10 dakika içinde halledip, bir kuruş Şmeden ve herhangi bir aramaya maruz kalmadan Gürcistan topraklarında yol almaya başladık. Vale ye doğru yolun sağı solu vişne ağaçlarıyla kaplı.
Yorulmuş ve sıcaktan harareti yükselmiş olan biz bisikletlileri cezbeden bu vişnelerin tadına baktık elbette. Vale de Sovyetlerin yaptığı geniş caddeler ve eski binalar dikkatimiz çekti. Vale den sonraki kent olan Akhaltsikhe(Ahıska) bugünkü son durağımız olacak. Orada çalışmakta olan Mahir, Serkan ve Gökhan bizi misafir edecek bu gece. Onlar akşam üstü işten çıkacaklar ve işten çıktıktan sonra buluşacağız. Biz şehre erken bir saatte vardık ve kente hakim bir tepe üzerinde bulunan kaleyi ziyaret ettik. Kalede hummalı bir restorasyon çalışması olmasına rağmen yüksekçe bir kuleye çıkıp bütün kenti fotoğraflama şansım oldu. Ardından şehri fotoğraflamak için aşağıya doğru indik. Şehri gezdikten sonra bir mekanda Gürcistan a özgü meyveli gazoz, gözlemeyi andıran haçapuri ve tuzlu alabalık yedik.
Yemeğimizi yedikten sonra Mahir ve Gökhan bizi almaya geldi. Eve varana kadar, onlar araba ile önde, biz bisikletle arkada şehir içinde akşam akşam hızlı bit tur attık. Sovyetler döneminden kalan bir apartmanın 1. katına bisikletlerimizle girdik. Burası Mahir ve Gökhanın evi. Varınca duşumuzu aldık, aklandık, paklandık, çamaşırlarımız yıkadık. Bu arada Gürcistan a girince telefonum kapandı. İletişim şart. Yarın öncelikle para bozdurmam ve faturasız bir Gürcistan hattı almam gerekiyor. Bunları halletmemiz için sabah saatin 10 olmasını bekleyeceğiz çünkü mesai saat 10.00 da başlıyormuş. Ben kendimi yorgun hissettiğim çıkmadım ama millet dışarıda. Saat 11.00. Ali yatar. Yarın ola, hayır ola.Gün Sonu Notları*Gürcistana girişler kimlikle yapılabiliyor. Sınırdaki tüm işlemlerimizi 10 dakikada hallettik. Herhangi bir aramaya maruz kalmadık.*Telefon hattınızı yurt dışında kullanmak istiyorsanız, yurt dışına çıkmadan önce kullanıma açtırmanız gerekiyor. Damalda yağmura yakalandıktan sonra çadırlarımızı kurduğumuz benzinlik. Ufak bir köyü andıran Damal Çadır kurduğumuz tesisin sahibi Garip Kerem Abi.  Damal tabelası önünde bir fotoğraf. Ilgar dağına doğru bir kare Kendimi de çekeyim Ilagar Dağı Yine Ilgar Dağı  Yokuşu tırmanmaya başladık.Ilgar dağını aşmak kolay olmadı. Verilen bir çok moladan biri.  Ilgar Dağı'nda karşılaştığımız çoban amca Ve Ilgar Dağı Geçidi aşıldı. Her taraf büyükbaş hayvan sürüleri ile dolu Artık inişteyiz. Ilgar Dağı'nda bir sürü daha Posof'a doğru iniyoruz. Posof civarında köyler Benim canavar ve Posof manzarası
 Karşıda Posof göründü. Yoldan bir manzara Sulu bir kavun hararetimizi indiriyor. Posof girişinde... Gürcistana sadece 14 km kala Türkgözü yakınlarında

 Bölgede bu göllerden irili ufaklı bol miktarda var. Suyundan kana kana içtiğimiz çeşmelerden biri. ve Türkgözü Sınır Kapısındayız. Sınırı geçtik. Artık Gürcistan topraklarındayız. Girişteki kent Vale.

 Ahıska(Akhaltsikhe) Kalesi

 Kaleden Ahıska  Ahıska(Akhaltsikhe) Kalesi
 Ve ben. Meyveli gazoz ve haçapuri. "Sigara öldürür."'ün gürcücesiAhıska(Akhaltsikhe) konakladığımız ev. Mahir, Serkan ve Gökhan'a çok teşekkürler.
Damal endash Akhaltsikhe (Gürcistan Bisisklet Turu 1. Gün)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder